dinsdag 21 oktober 2008

yanti geboren

.
1.Markiesje geboren: reutje rood.......
.
Net geboren 9-8-2008 om 12.55 woog: 189 gram..............

"Het verhaal van het Markiesjes reutje, Yanti"

9-8-2008…. is Yanti (roodbandje) geboren, als eerstgeboren: pup van Veerle Nouchka De Zwarte Fruinen en Simon (Monty)

De link voor het weblog over dit nestje: http://puppiesveerle.blogspot.com/

Yanti 1 dag oud......


Yanti 2 dagen oud bij zijn moeder en broertjes Yesse en Yason........

11 augustus 2008.... hij groeit de eerste weken op als een zeer bijdehante pup. Ieder keer haantje de voorste. Het 1ste de oogjes open, het 1ste de werpkist uit, het 1ste door het gaas kruipen, het 1ste `s avonds de kamer door rennen. Hij was altijd sterk aanwezig, nergens bang voor en die blik zo pienter!

Yanti 12 dagen oud en als 1ste zijn oogjes open.................

23 augustus 2008…. wat me wel opviel dat hij na 2 weken piepte, schreeuwde als je hem opbeurde, ik zei tegen iedereen, Yanti moeten jullie voorzichtig opbeuren want dat doet hem zeer. Ook had hij toen al moeite met poepen. Steunde altijd en het duurde lang voordat er wat uitkwam.

9 september 2008…. voor het eerst naar buiten. Toen zag ik, later op deze foto`s dat duidelijk zijn oogjes witte randjes vertoonde!

`s Avonds deze foto nog gemaakt, je ziet dat z`n snuitje ook een beetje is opgezet en z`n oogjes....

11 september 2008…. heb ik toch maar een afspraak gemaakt met de dierenarts. Veerle likte ook steeds zijn oren , dat vond hij wel fijn.`Avonds om 18.00 erna toe. Hij dacht aan allergie, hooikoorts. Zijn oren vertoonde een zeer grote afwijking, dit was eigenlijk bleek later een sterke zwelling. Zijn snuitje was flink opgezet en zijn oogjes ook opgezwollen. Ook had hij veel pijn, Hij kreeg een spuitje voor de pijn en wilde het even aanzien.`s Avonds een mail naar Mieke v. Ederen van de Markiesjesvereninging, zij gaat over de pupbemiddeling en is een zeer kundige vrouw! Had haar een foto van Yanti gemaild en verteld van ons bezoek aan de dierenarts.

12 september 2008…. om 11.30 een telefoontje van Mieke met het antwoord: Dory Yanti heeft HEAD GLAND DISEASE. Bel gelijk je da en ga er direct na toe . Er werd een document doorgestuurd met de naam van de ziekte en welk medicijn het beste zou zijn. Deze vrouw had hier al meerdere keren mee te maken gehad. Zij doet de nestkeuring met 7 weken al 20 jaar en meedere malen dit geconstateerd, bij sommige nestjes en dan bij 1 pup van het nest. (het is niet besmettelijk) In overleg met Utrecht en verschillende dierenartsen toen dit middel: Antibioticum- Clindamycine. En de wondjes aanstippen met jodiumtinctuur.Iedere dag krijgt Yanti ook een vitamine c tablet. Om 17.00 het 1ste antibioticum: 1/8 tablet van 200 mg (clindoral) s`Avonds werd Yanti echt ziek, ik kreeg met moeite (om 23.00) zijn eten erin waar het medicijn inzat. Hij ligt vaak te slapen met zijn oogjes open. Hij had ook de kracht niet om op te staan, hij had veel pijn. Na het eten `s avonds leek hij dan toch wat levendiger te worden.

`s Avonds was z`n snuitje erg gezwollen en hij was erg zielig en ziek.......

Ook zijn oortjes vertoonde erge zwelling en deed zeer als je er aan zat..........
.
13 september 2008…. vandaag viel niet tegen, geen koorts, goed aangekomen, af en toe eventjes spelen met zijn broertjes.

Z`n snuitje was nog dikker geworden.......

14 september 2008…. ook een heel goede dag, blafte als 1ste naar zijn broertjes (bleek later van de pijn te zijn, ze mochten niet in de buurt komen)

16 september2008….Yanti is vandaag erg ziek, heb hem apart gelegd in een plaatsje, waar zijn broertjes niet bij kunnen, ze plagen hem, daar is hij nu te ziek voor. Poepen gaat steeds niet goed. Verder zijn alleen de zwellingen goed zichtbaar van zijn hoofd en zijn voeten en benen. Ook zijn geslachtsdeel is gezwollen….. Ik doe maar zonnebloemolie door zijn voer, misschien dat dat helpt. Veerle likt constant de oortjes, moet wel opletten want anders likt ze die kapot. Ook weer niet goed.

17 september 2008… Yanti is zielig maar niet heel erg ziek. Geen koorts. Veel slapen.

Zoekt nu vaker een plekje voor zich alleen, als hij dan slaapt doe ik de bench dicht. Er staat nog een andere bench klaar voor Veerle en z`n broertjes. Als zijn broertjes in de buurt komen dan kan hij zich best goed weren hoor! Deze bench is nu voor mij.........

Yanti vandaag met zeer droevige oogjes.................

18 september 2008....vandaag ga ik wat informatie zoeken wat begrijpbaar is voor mij, dat valt tegen. Helemaal geen foto`s wat je kunt verwachten allemaal. Mijn dierenarts weet er ook weinig van. De meeste site`s schrik je erg van en denkt, dit gaat ons toch niet gebeuren, wij waren zo snel met het goede medicijn!!!!!

Dit is wat ik heb gevonden en wat zeer duidelijk was voor mij en herkenbaar ook............

Juveniele cellulitis.

Deze naam blijkt bij de dierenartsen beter bekend te zijn.

Gelukkig zijn ze allemaal van mening dat de pup volledig hersteld, ze moeten gewoon hun immuunsysteem herstellen. Hun weerstand is zwak en zal later langzaam herstellen.

Meestal zullen ze met 7- 8 maanden volledig zijn hersteld van deze ziekte.

Ik heb inmiddels al meedere gezinnen telefonisch benaderd en vragen aan hun gestelt ( hun hadden namelijk ook een pup met dezelfde ziekte als Yanti) ze vertelde mij, het komt allemaal goed hooren dat hun markiesje inmiddels al over de 6 jaar zijn en verder helemaal gezond zijn geworden. Dat is een pak van mijn hard natuurlijk._

Verschijnselen:
.

Meestal begint het ermee dat het gebied rond de ogen van de puppy gaat opzetten en dat er blaasjes verschijnen. Daarna volgen die op de meeste andere delen van de kop. De hele snoet van het dier zet op en wordt dikker. Ook gaan sommige klieren opzetten. De ziekte is zeer pijnlijk, want rond het verschijnen van deze ziekte beginnen de puppy`s te spelen en te vechten en de andere puppy`s letten er niet op dat ze hun broertje of zusje pijn doen.

De oorzaak van deze ziekte is onbekend. Gedacht wordt dat het erfelijk is, maar is niet bewezen. Ook denken sommige deskundigen dat het komt door een combinatie van slechte hygiƫne, slecht voedsel en parasieten. Ook dat is niet bewezen.Een echte conclusie is er niet maar hoogstwaarschijnlijk is het een tijdelijk probleem van het immuunsysteem van de pup!

Behandeling:
.
Als er niets aan deze ziekte wordt gedaan is zij dodelijk. Doordat de ziekte zich steeds verder verspreidt zal de puppy uiteindelijk stikken doordat de klieren zo opgezet raken dat ze de luchtpijp dichtknijpen. Maar als men er op tijd bij is, is het goed te behandelen. Meestal wordt het in Nederland behandeld met prednison in combinatie met antibiotica, de prednison kan als bijwerking hebben dat de groei afgeremd wordt. Voor zover bekend heeft deze ziekte weinig gevolgen. Vaak houdt de hond er wel littekens aan over rond de gebieden die erg zijn aangetast, maar voor de rest zijn het gezonde honden.
Dit is wat ik heb gevonden (op het Internet) wat vergelijkbaar is met Yanti.....
_____________________________________
Wordt vervolgd.

1 opmerking:

Tango zei

Beste Dory,
Met belangstellin gheb ik je artikel over Yanti gelezen. Sinds 7april hebben wij een labrador pup en bij haar is ook juveniele cellulites geconstateerd. Op 5 mei voor de 1ste keer naar de dierenarts geweest omdat zij duidelijk last had van haar oortjes en er kleine zweertjes op de oorschelpen te zien waren. Na 4 dagen was het zo verslechterd dat zij kreupel ging lopen en op zaterdag morgen kon zij bijna niet meer lopen. Wij zijn deze week in Utrecht geweest en daar werd dus juveniele cellulites geconstateerd. Zij krijgt dus ook antibiotica, prednison en oordruppels en gelukkig gaat het de goede kant uit. Ik vraag me echter af of het gebruik van prednison voor zulke jonge honden geen verdere consequenties heeft. Ik hoop dat het met Yanti goed gaat. Groeten
Anne-Marie